Posted on

Kako se počuti tvoj otrok?

Vsi otroci veliko lažje izrazijo svoja doživetja in počutje, ko tudi starši z njimi podelimo, kakšen dan smo imeli. 
Pa sploh veš, kako se ti počutiš danes? Si srečen, prijetno razpoložen, morda brez energije, razočaran ali te je kaj razjezilo? Kako iskren si z otrokom glede svojega počutja?

Saj veš, da so otroci kot spužve, vse informacije (tudi o tem, kako se počutijo njihovi starši) registrirajo vsak dan, tudi če jim nič ne poveš o sebi. Otroci se z zgledom preko svojih staršev in drugih pomembnih odraslih učijo, kako deliti svoj notranji svet (svoja doživljanja in svoje občutke) z drugimi. Da boš zgled svojim otrokom, te povabim, da jim danes poveš kakšno zanimivost ali prigodo, ki si jo doživel/a danes. Če si slišal/a kakšno šalo, jo podeli z njimi in se nasmejte skupaj. Ali pa z otrokom podeli kakšno svojo dogodivščino iz otroštva, kar tako, kot spomin na otroške dni.

In ko si vstal/a z levo nogo? Poveš na glas svojim otrokom in bližnjim, da danes pa res ni tvoj dan? Saj ne, da bi skrbi in bremena prelagali na ramena otrok (prosim ne), a otroci tako ali tako čutijo, če smo v skrbeh ali smo imeli naporen dan za seboj. Večkrat se to odrazi tudi z njihovim obnašanjem. Ko imaš naporen dan morda otroku na kratko sporočiš, kako se počutiš (uh, danes se počutim pa kot riba na suhem, a veš kaj to pomeni?), ni pa potrebno deliti podrobnosti (kaj točno te skrbi, kakšne so okoliščine, kdo je vpleten v te skrbi). Morda si bosta s priznanjem, da je za teboj naporen dan, oddahnila oba in se lažje posvetila en drugemu.

Preden po dolgem dnevu prideš po otroka (v vrtec, šolo, na obisk, krožek …), vsaj za kratek čas spusti svoje skrbi. Vsaj toliko, da si za srečanje z njim vzameš nekaj osredotočenih (in sproščenih) minut. Spusti ga v dolg objem, skloni se k njemu, ljubeče ga poglej v oči ter ga poslušaj, kaj ti pripoveduje. Pobožaj ga, če mu to paše. Radovedno si oglej izdelek, ki ga je naredil in ti ga veselo razkazuje. Po želji postavi kakšno vprašanje, s katerim izveš, kakšen je bil njegov dan – ☀️, ⛅️ ali ??

Si kdaj razmišljal/a, na kakšne načine lahko otroka vprašaš, kakšen je bil njegov dan v vrtcu ali šoli? 
Pomisli, kako se ti počutiš, ko te nekdo vpraša »Kako si?«, »A gre?« »A je kaj nov´ga?«. Včasih še odrasli ne vemo (vsaj jaz ne ?), kaj odgovoriti na tako odprto vprašanje.
Otroci, ki jim je bolj kot to, kaj so počeli v vrtcu ali šoli, pomembno, da vidijo spet svoje starše in se pri njih počutijo varno in dobro, še težje odgovorijo na splošno vprašanje »Kaj ste počeli danes?«.

Če želiš od otroka izvedeti kaj več, imej v mislih, na kakšen način mu postaviš vprašanje. Še posebej majhni otroci (velja pa tudi za večje otroke kot tudi za odrasle) veliko lažje odgovorijo na čim bolj konkretna vprašanja, zato jim lahko postaviš več konkretnih vprašanj in iz odgovorov sestaviš širšo sliko njihovega dne.
Dobro je vprašati tudi vzgojiteljico ali učiteljico, kaj so ali bodo določen dan počeli ali če se je zgodilo kaj posebnega. Tako je tvoje izhodišče za pogovor veliko lažje. 

Zate sem zbrala nekaj preprostih iztočnic in vprašanj, s katerimi lahko vzpostaviš bolj osebno komunikacijo s svojim otrokom, ko se po dolgem času zopet srečata:

 • Če veš, da je tvoj otrok družaben, ga mirno vprašaj: S kom si se igral/a danes? 
 • Če tvoj otrok še ni preveč zaupljiv ali družaben, ga raje vprašaj nekaj, kar ni povezano z druženjem; raje poišči vprašanje, s katerim podpreš njegove kvalitete. Otroci, ki niso preveč radi v vrtcu ali so vanj šele vstopili in še iščejo svoj prostor znotraj skupine, se včasih raje pogovarjajo o stvareh, ob katerih čutijo varnost – o igri z vami, o popoldanskih aktivnostih v krogu najbližjih, o obisku starih staršev, radi razlagajo o svoji najljubši risanki ali pravljici in podobno.
 • Kdo je sedel s tabo na avtobusu?
 • Koga si na sprehodu držal/a za roko?
 • Ste bili na sprehodu ali ste se igrali notri? Si se s kom lovil/a?
 • Ti je kateri od otrok povedal kakšen vic ali šalo?
 • Si se v vrtcu / v šoli / na izletu čemu zelo nasmejala?
 • Ste danes praznovali kakšen rojstni dan?
 • Če je otrok v obdobju, ko veliko riše, ga lahko vprašaš »Opiši mi, kaj si narisal/a (danes)?«
 • Če poznaš otrokov jedilnik, lahko »Kaj ste jedli danes?« zamenjaš z vprašanjem »Ti je bila danes všeč (grahova) juha?«
 • Če imajo otroci kakšne aktivnosti, povprašaš o njihovi vsebini: Katera pesem na glasbenih uricah ti je bila najbolj všeč? Mi pokažeš, kaj ste plesali danes? Ste pri nogometu dali kakšen gol?
 • Otroka večkrat pobožam po prsnem košu (predel srca) in ga vprašam »Kako se počuti tvoj srček?«. Včasih prejmem presenetljiv odgovor.