Posted on

Veliko svojih potreb in želja lahko uresničiš sama

Notranjih potreb po tem, da se počutiš ljubljeno, da prejmeš pohvalo, da podpreš svojo ženstvenost,  da si sproščena, da čutiš povezanost (s sabo in z drugimi), da je tvoje življenje bolj igrivo in ustvarjalno, da začutiš, kako dragocena si in da si zaslužiš užitek … Veliko teh notranjih potreb in želja, ki več ali manj izhajajo iz otroških ran nesprejetosti, kaznovanja, kritiziranja, prepuščenosti sebi in podobno, lahko uresničiš sama.

Pogosto ne potrebuješ drugih, da zapolnijo tvojo praznino in te rešijo notranjega nezadovoljstva. Če dobro pomisliš in iskreno pogledaš situacijo, se velikokrat na zunanje dejavnike (osebe, stvari, procese, tehnike, aktivnosti in delavnice, navade in razvade) opiraš predvsem zato, da bi zapolnila svoj nemir in po tihem računaš na njih, da te bojo rešili spon tvoje osebne stiske. Iščeš rešitelja, iščeš zdravnika, iščeš krivca, iščeš knjige, iščeš vse drugo, le vase redko pogledaš.

Resnica je, da nihče ne more ustvariti tvojega notranjega miru in harmonije namesto tebe. Zunanji ljudje in stvari so vsekakor dragoceni pomočniki in podporniki, da se (v težkih časih in najtežjih situacijah) lažje pobereš in ponovno najdeš stik s sabo. A nikakor niso tisti, ki bi lahko stvari naredili namesto tebe. Četudi imajo nekateri ljudje še tako veliko znanja in izkušenj, si jim lahko izredno hvaležna, da so ob svoji prehojeni poti znali priti do luči na koncu tunela, zato te tudi lahko podpirajo. A vedno znova si ti tista, ki se odločiš za odraščanje v odraslost, prevzameš odgovornost za svoje počutje in doživljaš svoje življenje.

Ko najdeš moč v sebi, lahko sama premagaš še tako težko preizkušnjo.